VI. MONOTÁNC Fesztivál
Home Program Ticket Press
A fesztivál helyszíne: Bethlen Téri Színház
www.monotanc.hu

2005200620082010
201220142016 Támogatók
honlapkészítés: DDSWEB

Fellépők

Miroljuba Petrova (BG) - Bence Antonovits: Egyszer egy kicsi madár…

Giss

Mit jelent a szabadság fogsága, és a fogság szabadsága? Mit jelent végignézni egy szabad madár szárnyalását a „rácsok mögül”, és milyen a „rácsok egyszerűsége” után vágyódni a végtelen égből? A magyar és bolgár népzenei alapokon nyugvó előadás a különböző lehetőségeket adó és korlátokat szabó élethelyzetekben való emberi viselkedést és reakciót, az önmagunkkal vívott harcot, valamint különböző személyiségek azoknak ellentmondó normák közé szorításának következményeit kutatja.

A bolgár és magyar származású, de Nyugat-Európában élő két művész életvonalának találkozási pontja ez az előadás, ahol a végtelen lehetőségek tárháza és egy teljes élet előröl kezdése kerül szembe egymással. A biztonságot adó „fogság”, valamint a szabad önkiteljesedés ellentétének harcát, összecsiszolódását, egymásra utaltságát követhetjük nyomon, mely viszonyrendszer a népzene és a néphagyomány, valamint a kortárs művészet között éppúgy fellelhető.

Az előadást Zerkula János legendás gyimesi prímás Egyszer egy kicsi madár... című műve ihlette.

Előadó: Miroljuba Petrova
Zene: Bence Antonovits

Miroljuba Petrova

Brüsszelben élő és dolgozó bolgár-magyar származású táncművész. Sajátos mozgásvilágát a számos különböző országban (Magyarország, Bulgária, Hollandia, Belgium) eltöltött évek és az ez idő alatt eltérő stílust – balett, kotárs tánc, színház, capoeira, pantomime, balkán néptáncok, yoga - és nézőpontot képviselő mesterektől megszerzett ismeretek és tapasztalatok formálták. Gyakori utazásainak, rezidencia és ösztöndíj lehetőségeknek köszönhetően ez a tudás tovább gazdagodott. Miroljuba az utóbbi egy-két évben saját előadásainak létrehozása mellett a tanításra, illetve az utcai táncok elsajátítására is nagy hangsúlyt helyez.

Bence Antonovits

Bence Antonovits zene és tánc iránti szenvedélye kicsi gyermekkorában kezdődött. Számos hangszert és stílust érintő - a mai napig is tartó - zenei utazása vezette el az erdélyi, elsősorban gyimesi és moldvai pásztorfurulya-muzsikához, melyet nagyjából öt éve művel szabadidejében. A zene és a tánc azonban mindig több volt puszta hobbinál: egy életforma, egyfajta nézőpont a világra. A szokatlan, az újdonság keresése mind zenei, mind szakmai pályafutásában meghatározó motiváló erő.

Dancers

Miroljuba Petrova (BG)-Bence Antonovits: Once a little bird…

Giss

What does the captivity of freedom and the freedom of captivity mean? Or mean to witness the soaring of a free bird from behind bars and how does it feel to crave the safety of the cage from the endless open sky? The legendary fiddler from Gyimes, Janos Zerkula’s opus bearing the same title Once upon a time a tiny bird... has inspired this contemporary dance performance. The Hungarian and Bulgarian folk music-based performance investigates human behaviour and reactions in various life situations that are full of opportunity and yet limiting. It dives into the depths of one’s battle against the self and demonstrates the consequences of being restricted in norms that contradict one’s personality.

This performance is the meeting point of the lifelines of a Bulgarian and a Hungarian artist, who are based in Western Europe, where one faces endless possibilities opposed to the challenge of starting a brand new life. Through this piece we have the opportunity to follow the battle, adjustment and mutual reliance of safe ‘captivity’ and the freedom of self-fulfilment. We can discover the same duality amidst folklore/tradition and contemporary art.

Performer: Miroljuba Petrova
Music: Bence Antonovits